• Dinsdag kwam het aan de Amsterdamse beurs genoteerde voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich met de kwartaalcijfers naar buiten.
  • Het fusiebedrijf van het voormalige DSM heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug en verhoogt de winstverwachting voor heel 2024.
  • De afsplitsing van de tak voor diervoeding ligt en vitamines ligt volgens het bedrijf op koers.
  • Lees ook: Waar liggen de meeste kansen voor beleggers: in Europa of de VS? Dit zeggen 2 beursgoeroes

Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang en dinsdag was het op de Amsterdamse beurs de beurt aan voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich. In Japan kwam autogigant Toyota met de kwartaalresultaten naar buiten.

Het aandeel dsm-firmenich steeg dinsdag met 4 procent op de Amsterdamse beurs.

Dsm-firmenich verhoogt winstprognose voor heel 2024

Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich verhoogt de winstverwachting voor heel 2024 na een naar eigen zeggen sterk tweede kwartaal. Het fusieconcern rekent nu voor het gehele jaar op een aangepast resultaat voor onder meer belastingen en afschrijvingen van circa 2 miljard euro. Eerder werd minstens 1,9 miljard euro voorspeld.

Volgens de onderneming was een sterke verbetering van de financiële prestaties te zien. De vergelijkbare omzet steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 7 procent tot 3,2 miljard euro en de winst, gecorrigeerd voor onder meer belastingen en afschrijvingen, nam met ruim een kwart toe tot 513 miljoen euro. Het bedrijf denkt dat het positieve momentum in het derde kwartaal doorzet. Verder wordt ook goede vooruitgang geboekt met het kostenbesparingsprogramma.

Ook zegt dsm-firmenich dat de geplande afsplitsing van zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) op koers ligt. De afsplitsing moet in de loop van volgend jaar plaatsvinden, aldus het bedrijf dat is ontstaan door de fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich. Het fusiebedrijf wil zich concentreren op de activiteiten die grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen maken.

Topman Dimitri de Vreeze zegt in een toelichting tevreden te zijn over de gang van zaken bij het AEX-bedrijf. Vooral bij het onderdeel Parfumerie & Schoonheid waren volgens het concern zeer sterke prestaties te zien. Het bedrijf levert bijvoorbeeld geurstoffen voor de cosmetica- en parfumsector.

Dsm-firmenich heeft gezegd voor de afsplitsing van ANH alle opties te bekijken zoals een beursgang of een verkoop. Het bedrijf heeft een team geselecteerd om die afsplitsing voor te bereiden en uit te voeren. Volgens De Vreeze is er "gezonde belangstelling" in de markt. Hij wil nog geen prijskaartje hangen aan ANH en zegt dat alle mogelijkheden "op tafel liggen".

Deze maand maakte het bedrijf nog bekend de visolie-activiteiten te verkopen aan branchegenoot KD Pharma uit Zwitserland. Daarmee gaan ongeveer tweehonderd medewerkers over naar een nieuwe eigenaar. Het gaat om het onderdeel MEG-3 met productielocaties in Peru en Canada dat vorig jaar goed was voor 170 miljoen euro omzet. Het bedrijf zei voorafgaand aan zijn beleggersdag in juni de komende jaren sneller te willen groeien door prioriteit te geven aan activiteiten met hoge marges.

Toyota ziet autoverkoop terugvallen

Het door schandalen geplaagde Toyota heeft in de eerste helft van het jaar minder auto's verkocht. De verkopen gingen vooral in Japan en China hard omlaag. Een opleving in de vraag naar hybrides in Noord-Amerika kon dat niet compenseren.

De wereldwijde verkoop daalde met 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 5,2 miljoen voertuigen. Op de thuismarkt was sprake van een verkoopdaling van dik 22 procent, in China liepen de verkopen met bijna 11 procent terug.

Daartegenover stond dat Toyota in Noord-Amerika 473.000 hybrides verkocht. Dat waren er ruim 57 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De verkoopdaling bij Toyota is waarschijnlijk mede een gevolg van recente terugroepacties voor de Prius en andere modellen. Dan moeten auto's terug naar de garage omdat er iets aangepast moet worden. Ook kampt Toyota met stevige concurrentie, bijvoorbeeld van de Chinese maker van elektrische auto's BYD.

Bij Toyota speelden de laatste tijd daarnaast meerdere schandalen. Toyota-dochterbedrijf Daihatsu meldde in december jarenlang veiligheidstesten te hebben gemanipuleerd, minstens sinds 1989. Als gevolg daarvan werd de productie stilgelegd en moest Toyota zijn productiedoelen verlagen.

In juni bleek dat er ook bij het Toyota-merk zelf zaken niet deugden. Toyota stopte tijdelijk met het leveren van meerdere automodellen in Japan, omdat er jarenlang onjuiste gegevens waren gerapporteerd op basis van voetgangers- en inzittendenbeschermingstests.

LEES OOK: Goud blijft op langere termijn profiteren van politieke spanningen, hoge staatsschulden en inflatoire druk